Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/5/d/a/parterapi.info/httpd.www/utroskab/utroskab-hvis.php on line 27

Hans Jørgen Juhler

Carl Baggers Alle 23. 2920 Charlottenlund

TLF: 29 25 92 87.    MAIL


Utro - skal det siges?


Utroskab bringer forholdet i krise.

Krise er i sig selv ikke dårligt. Kriser er også det sted, hvor store ændringer og afgørende udviklinger finder sted. Krisen indeholder potentielt en udvikling, netop fordi man er rystet i sin sjæl og derfor har mulighed for at få brikkerne til at falde på plads på en mere hensigtsmæssig måde. Man kan blive mere livsduelig efter en krise. Forholdet kan blive styrket og levende efter en krise, når man har lært at leve med det, der nu er med i ens liv. Men krisen kan også føre til opløsning, adskillelse. Måske kan krisen, og den voldsomme smerte den medfører, ikke rummes og derfor flygter man bort fra den i håb om, at smerten skal forsvinde. Måske åbner krisen ens øjne for det håbeløse man står i, så man blive sikker i sin sag, nemlig at forholdet ikke er levedygtigt og må afsluttes.

Der er stor forskel på, om utroskaben er en engangsaffære, eller om det er noget, der har stået på i længere tid.

Engangsaffærer

Utroskab sker meget ofte, når man får for meget at drikke. Hvis det er et engangseventyr, en smutter, skal det så nødvendigvis fortælles til ens partner? Jeg tror ikke der er noget endegyldigt svar på det spørgsmål. Kan man leve med, at holde det hemmeligt, så kan det være i orden, men jo med risiko for, at det bliver afsløret. Måske kan man ikke leve med hemmeligheder. Den kan udpine nærheden. Man kan blive fremmed for sig selv, ved at ligge i sengen og prøve at gengælde et "Jeg elsker dig" - og samtidig tænke: "Hvordan kan jeg sige sådan med det jeg har gjort" - og så klinger det måske hult - vækker mistanke - fører til spørgsmål, som man lidt desperat prøver at afværge, hvilket høres og mærkes.

Der er ikke noget endegyldigt svar, men til gengældt synes jeg der er gode måder at forvalte sit valg på. Vælger du at holde det hemmeligt, så tror jeg det er vigtigt, at du samtidig tager ansvar, og følger det op med at gøre noget for at få jeres forhold ind i en bedre proces. Vælger du at sige det, så overvej nøje, hvor sikker du er på forholdet. Vil du kæmpe for det? Overvej, hvordan du bedst kan sige det, så din partner så godt som muligt hører dit budskab. Vær forbederd på, at din partner bliver meget, meget såret - måske vildt vred eller ked af det. Vær klar til at tage ansvar for det du har gjort uden for mange forklaringer. Det er langt bedre for jeg begge, om du siger: "Jeg er meget ked af det jeg har gjort. Der er ingen undskyldninger. Jeg ønsker vi fortsætter vores forhold, men jeg er klar over, at du har mistet tilliden til mig og at det vil tage tid og kræve noget af mig at genopbygge tilliden" - end at sige:"Jeg er ked af det jeg gjorde, men jeg var fuld og kunne ikke styre mig" ... Det høres som det, det er - bortforklaringer. Så forbered dig og hold dig fra bortforklaringer, selv om du bliver meget voldsomt angrebet.



Langvarig utroskab

Derimod er det dårligt kammeratskab og meget destruktivt ikke at fortælle sin partner om langvarig utroskab Sørg for at få det grundigt stoppet og få snakket med din partner om det. Åbenhjertigheden kan ganske vist føre til skilsmisse, men det kan også betyde, at gamle spindelvæv i ægteskabet fejes ned og giver grundlag for et nyt og friskere forhold, hvor dårlige vaner og kedelige rutiner endevendes. Vær forberedt, som skrevet under "eengangsaffærer".

At gå med et utroskab vil næsten altid være destruktivt. Det påvirker nærheden. Det, at gå selv med noget, som man godt ved er dybt sårende og smertefuldt for partneren, det påvirker samværet, er med i samværet, selv om det ikke er sagt.
Selv om et par har aftalt, at det er i orden med seksuelle sidespring, viser det sig meget tit, at det kun er den ene, der er enig, når aftalen skal praktiseres. Hvis den ene part i et forhold ikke er indstillet på seksuel frihed, er det et udtryk for umodenhed, ansvarsløshed og hensynsløshed hos den anden, hvis han eller hun fremturer med egne behov. Det får med garanti kærligheden til at krakelere. Her gælder den gamle "bjergvandrer-regel" - Den langsomste sætter tempoet.



Gentaget utroskab

Gentaget utroskab rammer som regel et ar fra tidligere utroskab. Det er ofte sværere at opbygge tillid for "Det sagde du også sidst" er reaktionen, når der fortrydes eller forsikres.

Vil I gerne blive sammen efter utroskab

så kan parterapi være en afgørende hjælp, for i det kaos og det reaktionshav, der opstår kan det være rigtigt svært at finde vej.

copyright 2010 Hans Jørgen Juhler