Hans Jørgen Juhler

Carl Baggers Alle. 2920 Charlottenlund

TLF: 29 25 92 87.    MAIL

Dine børn og mine børn


Bonus forældre, sammenbragte familier, patchworkfamilier eller hvad vi nu kalder dem.

Efter et par årtier, hvor skilsmisser er blevet socialt accepteret og fædre er blevet mere og mere integreret i familien, er samlivet med den andens børn blevet mere og mere almindeligt og dermed er der kommet mere fokus på hvor vanskelig denne opgave er for både voksne og børn.

Der er ingen sikre regler og gode råd, som sikrer, at det ikke blive besværligt. Tvært imod. Der er faldgruber og det gør overraskende ondt at falde i dem. Der er besværlige roller. Forælder, der er i klemme mellem barn og ny kæreste. Den nye kæreste, der oplever sig kørt ud på et sidespor og være nr. to. Barnet, som er fanget i et fortvivlet håb om genforening af forældrene og som provokeres voldsomt af den nye kæreste. Der er x-en som blander sig og forstyrrer.

Samtidig er det meget sårbart, det med børn og skilte forældre. Måske svært at få samarbejdet til at fungere godt. Skamfuld jalousi rettet mod barn eller x-en.

Børn er i en sårbar situation efter skilsmisse. Det kan give kraftfulde reaktioner. De er ikke rettet mod jer eller jeres kærlighedsforhold. Børn reagerer for at holde balancen i en svær situation, hvor de voksne måske kan virke noget selvoptaget. Der kan laves om på situationen og reaktionerne, men det kræver eftertanke og viden og hvad der sker og hvad der er barnets oplevelser.

Der kan være god grund til at få hjælp til både at møde hinanden godt i det og få råd og erfaringer med på vej.

De to sociologer Wallerstein og Blakeslee*) har fulgt 60 forældrepar og deres børm i en periode på omkring 10 år efter skilsmisse. De beskriver hvordan skilsmisse er en krise som bringer individets velbefindende og sikkerhed i fare, men også giver nye muligheder for selvudvikling og fremtidig lykke. Forandringerne efter skilsmisse kan skabe langvarige psykiske forstyrrelser, men krisen skaber også mulighed for at vokse følelsesmæssigt og skabe nye kompetencer som kan styrke intime forhold i en grad, der langt overstiger, hvad man tidligere har været i stand til.

Skilsmissebørn lider ofte meget alvorligt ved familiens opløsning. Det kan sikkert være svært at forstå, hvor meget skilsmissen påvirker børns oplevelse af en forælders nye parforhold. De to sociologer skriver: "Skilsmissebørn står overfor en vanskeligere opgave end børn, der har mistet en mor eller far på grund af et dødsfald. Døden kan ikke ophæves, men skilsmisse finder sted mellem levende mennesker, som kan ændre holdning. En forsoningsfantasi skruer sig dybt ned i barnets psyke .... de overvinder muligvis ikke denne forsoningsfantasi, før de selv skilles fra forældrene og flytter hjemmefra"

Jeg har stor erfaring i at hjælp på vej i parterapi om dine og mine børn.

Se også:
- 5 gode råd: Sådan håndterer du din sammenbragte familie
- Sammenbragte børn risikerer identitetskrise.

*) Judith S. Wallerstein & Sandra Blakeslee: " Second Chances. Men, Women and Children a Decade After Divorce"New York 1989.Parterapeut Hans Jørgen Juhler
Carl Baggers Alle 23. 2920 Charlottenlund
  Tlf. 2925 9287.   post@hjjuhler.dk