Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/5/d/a/parterapi.info/httpd.www/parterapi-betaenkelig.php on line 13

Hans Jørgen Juhler

Carl Baggers Alle 23. 2920 Charlottenlund

TLF: 29 25 92 87.    MAIL

Forbeholden overfor parterapi?


Er du nervøs ved at vælge parterapi eller er du forbeholden overfor det? Mange mennesker er bange for at gå i parterapi. Det er der mange grunde til. Noget helt afgørende er angsten for at være forkert og for at blive afsløret. Det er forståeligt, for i kærlighedsforhold kommer man ofte ud i situationer, hvor man er utilfreds med sin egen adfærd. Man bliver f.eks vred og får sagt ting som man ikke mener. Eller måske man oplever sig så klemt, at man går sin vej, lukket og afvisende. Det er ikke så mærkeligt, at man er bange for at blive udstillet og gjort forkert, for man oplever sig ofte i forvejen forkert.

Det er også grunden til at jeg ofte oplever en stor lettelse hos mange, der starter i parterapi. For i stedet for at opleve sig forkert, oplever man sig rigtigt meget forstået. En væsentlig del i parterapi er nemlig at opdage, at de reaktioner man har er forståelige. De fleste har besværlige reaktioner i deres kærlighedsforhold. Reaktioner som oftest provokerer den anden lige som den andens besværlige reaktioner er tilbøjelig til at provokere dig. Det medfører, at ofte er det små ting som udløser en konflikt, for det er ikke emnet det gøre det svært og får det til at eskalere, men derimod reaktionerne der gensidigt provokerer.

At reaktionerne er besværlige og provokerer betyder ikke at de er ubegrundede og forkerte. Det betyder, at de er besværlige og hurtige, dvs svære at undgå eller stoppe. Det kan også være uforståeligt, at man reagerer som man gør og man kan være utilfreds med sig selv fordi man synes reaktionerne er forkerte.

En helst afgørende bevægelse i parterapi er at afdække, hvad der ligger bag reaktionerne, og det vil sige at forstå sig selv og den anden bedre. Det gøres ved at terapeuten hjælper med at komme bag om reaktionen og forstå den. Den er nemlig ikke så formålsløs, som den ser ud til. Ofte ligge der angst for at miste bag en reaktion, eller man kan være klemt og mangle plads så ens personlighed opleves truet.

Når det afdækkes bliver reaktionen forståelig og det ændrer alt. Når en konflikt eskalerer er det som regel fordi man kun oplever overfladen, både hos sig selv og den anden. Overfladen siger: “Hun er vred på mig. Hun skælder ud. Jeg kan ikke gøre det godt nok.” I den storm der udfolder sig er det svært at kende sig selv og derfor bliver det rigtigt ubehageligt. Han lukker af for situationen ved at lukke i eller gå sin vej. Det gør der endnu sværere for hende, for hun reagerer fordi hun er usikker på ham og tror han ikke elsker hende mere, siden han lukke på en måde der udstråler ubehag og afvisning.

Truslen mod selvforståelsen og angsten for at miste er ikke umiddelbart bevidst. Det der er bevidst er ubehag og oplevelsen af at den anden gør det helt forkert.

Når baggrunden for reaktioner er afdækket så det tages ind følelsemæssigt vil reaktionerne ændre sig og de to kan begynde at gøre ny erfaring og række ud efter hinanden i stedet for at skabe afstand.

Så parterapien er en positiv bevægelse. I er begge helt i orden som I er. Det er jeres reaktioner og samspil der skal fokus på så I kan hjælpe hinanden når det bliver svært i stedet for at blive fjender.

copyright © 2016 parterapeut Hans Jørgen JuhlerParterapeut Hans Jørgen Juhler
Carl Baggers Alle 23. 2920 Charlottenlund
  Tlf. 2925 9287.   post@hjjuhler.dk